Президентът на Иран подкрепи сделката за реакторите за АЕЦ “Белене”

иран

Президентът на Иран Хасан Роухани е подкрепил сделката за реакторите за АЕЦ "Белене". Това стана ясно след среща с премиера Бойко Борисов вчера.

"За мен е важно парите от санкцията, наложена на България за АЕЦ „Белене” да бъдат спасени. Това са живи пари, 167 хиляди евро трябва да преведем и днес, може и сами да сметнете за какви средства на ден става въпрос. Когато има готовност, ще запозная парламента и ще търсим решение. Иран искат да работят добре с България. Тя е портата им към Европа. Исторически сме добре свързани, нямаме проблеми, които да решаваме и това е изключително изгодно нас и за тях и те го показаха с отношението си", обясни премиерът Борисов.

Той подчерта, че ще се работи заедно с Русия.

"Утре нашите и техните министри (президентът Роухани даде ясни указания) ще го разгледат подробно и ако е изгоден и представлява интерес, ще проведем нова политическа среща – разбира се, след разговори и с руския министър Новак, за да излезем от тази криза, която се заплете 2006 г., когато нашите държавници подписаха нещо без да знаят какво ще се случи", допълни Борисов.

Днес разговорите продължават интензивно на ниво български и ирански министри. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст