ЕС и Китай ще борят миграционната криза

туск си дзинпин

ЕС и Китай се договориха да работят заедно за решаване на проблема с миграционната криза на глобално равнище. Това заяви след срещата на върха Китай – ЕС председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от ТАСС.

"Радвам се, че се споразумяхме да уредим миграционната криза на глобално равнище", се казва в разпространено днес изявление на Туск. "Над 60 милиона разселени лица по целия свят се нуждаят от защита и затова международната общност трябва да увеличи усилията си."

Председателят на Европейския съвет заяви, че лидерите на ЕС и Китай са се договорили да се срещнат до края на годината в Брюксел, за да проведат още един кръг от диалога за правата на човека. "Несъмнено има разногласия по този въпрос. Но приветствам готовността на Китай да се включи", заяви Туск.

Що се отнася до завършилата среща на върха в Пекин, той оцени разговорите като "интензивни и открити". "Но най-важното е, че срещите ни с (генералния секретар на ЦК на Китайската комунистическа партия) Си Дзинпин и премиера (председателя на Държавния съвет на Китай) Ли Къцян бяха продуктивни и всеобхватни. В резултат мога да кажа, че успяхме да постигнем напредък в стратегическото партньорство между Китай и ЕС", заяви председателят на Европейския съвет.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст