ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съд за три общински служителки от дирекция „Местни данъци“ – Варна за престъпления по служба със значителни вредни последици

Темида

Окръжната прокуратура във Варна предава на съд три служителки от отдел „Обслужване на данъкоплатци“ в дирекция „Местни данъци“ на община Варна за извършени от тях престъпления по служба, с което са нанесени значителни вредни последици за бюджета на общината.

На подсъдимата скамейка ще застанат младши инспекторката в сектор „Обслужване на данъкоплатци“ И. П.,старши специалистката в отдел „Касови и безкасови приходи“  П. Хр. и старши специалистката в същия отдел Д. Т. В различни периоди от време трите общински служителки в община Варна коригирали мощностите на автомобили, с което намалявали дължимия размер на местния данък на превозното средство.

В периода от 1 януари 2009 до 31 май 2010 год. в дирекция „Местни данъци“ във Варна се използвала компютърна програма, която автоматично изчислявала размера на дължимия данък според мощността и годината на производство на автомобила. Данните били въвеждани от трите служителки в отдела, определени със заповед на кмета на община Варна.

В периода от 5 януари 2009 до 28 май 2010 год. 49-годишната подсъдима И.П. не изпълнила и нарушила служебните си задължения по заповедта на кмета и въвела и коригирала данните за 65 моторни превозни средства, с което на община Варна са били нанесени значителни вредни последици в размер на 23 924 лева – деяние  по член 282, ал. 2, във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс, извършено като продължавано престъпление. Тя е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ 1000 лева.

Окръжната прокуратура във Варна обвинява в обвинителния си акт 67-годишната подсъдима П. Хр. в същото деяние, извършено при условията на продължавано престъпление в периода от 3 февруари до 18 юни 2009 г. Тя въвела и коригирала данните на 17 частни и два фирмени автомобила,  като причинените значителни вредни последици от престъплението й са в размер на 8806 лева. П. Хр. е с парична гаранция от 500 лева.

Третата подсъдима – 26-годишната Д. Тодорова, е успяла да коригира данните на 15 автомобила в ущърб на местните данъци на община Варна, с което причинила значителни вредни последици в размер на 4364 лева. Наложена е и била мярка за неотклонение „Парична гаранция“ от 500 лева.

Общият размер на щетите за община Варна от престъпленията по служба на трите длъжностни лица в дирекция „Местни данъци“, извършени при пряк умисъл, е 37 096 лева.  По време на досъдебното производство трите подсъдими общински служителки не са признали вината си и са отрекли да са извършвали корекциите на данните на автомобилите.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст