бюджетът на съдебната власт

Почти 600 милиона лева да бъде бюджетът на съдебната власт за следващата година, предлага Висшият съдебен съвет (ВСС). Пленумът на ВСС гласува единодушно днес проект на бюджет от 597,7 милиона лева, който е с почти 80 милиона повече от парите, които е предвидено съдебната система получи през настоящата година.

Пред членовете на пленума бяха представени два проекта за бюджет, като беше приет по-икономичният, изготвен от експерти във ВСС. Първият вариант беше за 635,5 млн. лева, но до негово гласуване изобщо не се стигна.

Димитър Узунов мотивира приетото предложение, като изрично посочи, че голяма част от новите разходи в него се налагат от промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Проектът предвижда 31,8 млн. лева за капиталови разходи за съдебните сгради, включително основни и текущи ремонти. До последните промени в ЗСВ тези разходи бяха за сметка на правосъдното министерство, но вече са отговорност на ВСС и затова влизат в бюджета на съдебната власт.

Около 2,5 млн. лева са предвидени пък за организиране и провеждане на общите събрания на магистратите и атестирането им. Изрично бяха посочени и новите законови изисквания към Инспектората към ВСС, които също изискват финансиране. На 2,7 млн. лева пък беше оценено провеждането на избор за нови членове на ВСС.

В проектобюджета е заложена и актуализация на заплатите в системата със 7%. Сумата, предвидена за плащания на обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, е 3,5 млн. лева, като беше направена уговорката, че тези пари може и да не стигнат.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст