Меркел: Терористите ни се подиграват, а ние им помагаме

Ангела Меркел

Двама мъже, престорили се на бежанци, нападнаха страната ни. Това е шамар в лицето на страната, която им помогна. Терористите се подиграват на единството ни и на хората, които имат нужда от помощ. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на пресконференция, на която коментира важни за Германия и за  Европа проблеми.

"Важно беше да не чакаме до края на лятото, за да говорим за това. Скърбим заедно със семействата на жертвите, но трябва да намерим баланса, трябва да намерим ценностите ни. Целта на джихадистите е да разрушат нашия съюз и начина ни на живот", заяви Меркел.

Канцлерът обясни, че преди близо една година е казала, че Германия е силна държава и може да се справи с притока на бежанци, но никога не е обещавала, че това ще е лесно.

"Държа на казаното. Постигнахме много неща, но имаме да свършим и много други. Германия не може да се прави, че не вижда хуманитарните катастрофи", настоя Меркел. Тя обясни: "Германия, както и Европа граничи с терора. Има страшно много бежанци. След атаките се питаме може ли да се справим с това предизвикателство. Това е другата страна на глобализацията – може ли да се справим с това предизвикателство.  За мен е ясно, че трябва да се върнем назад към ценностите си".

Годишната пресконференция на германския канцлер обикновено е в края на август, но бе изтеглена с един месец заради кървавите нападения в Европа през последните дни.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст