Мюфтийството: Законът за бурките няма да донесе спокойствие

Главно мюфтийство

От Главното мюфтийство изразяват загрижеността относно гласувания на първо четене законопроект за ограничаване и забраняване на мюсюлманското облекло. Това е била темата, разисквана на първото заседание на Съвета на духовните водачи.

"Съветът е убеден, че предприетите законови стъпки няма да допринесат за сигурността и спокойствието на българското общество, напротив те ще подтикнат определени лица към нерегламентирано извършване на определени дейности, защото природата не търпи празнота, а всяко действие поражда ответна реакция", заканват се от мюфтийството.

От мюфтийството съобщават, че този съвет е един от висшите органи на Мюсюлманско изповедание, който включва в състава си всички главни мюфтии и председатели на Висшия мюсюлмански съвет, ръководили религиозните дела на мюсюлманската общност в България след 1990 г. 

"В момент, когато редица опити за укрепване на националната сигурност будят респект, борбата срещу радикалните действия на различни лица и течения заемат важно място в действията на почти всички държави, естествено и в България трябва да се предприемат определени мерки в съответствие с обстановката в страната – без да се игнорира и без да се преувеличава това, което се случва и може да се случва", пишат от мюфтийството.

"Членовете на Съвета на духовните водачи, отчитайки тази реалност, изразиха тревогата и загрижеността си по отношение на законопроекта за ограничаване и забраняване на мюсюлманското облекло, което е божествено предписание, както и проектите за промени в Закона за вероизповеданията и Наказателния кодекс", определят от мюфтийството.

Според тях, голяма част от предложенията за законодателни промени са опит за ограничаване на права, които са гарантирани от Конституцията и международните правни норми за защита на правата на човека.

Съветът заседава много рядко и в правомощията му е да разглежда въпроси от изключително и съдбовно значение за мюсюлманите. В това заседание участваха главните мюфтии д-р Мустафа Хаджи, Фикри Сали,  Селим Мехмед и председателите на Висшия мюсюлмански съвет Ведат С. Ахмед, Хюсеин Карамолла, Ридван Кадьов и Басри Пехливан. Единствената точка в дневния ред бе разглеждане на законопроектите, които са в дневния ред на Народното събрание, съобщиха от мюсюлманското вероизповедание.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст