Димитър Маргаритов: „Следим пазара константно, предупреждаваме гражданите за системните нарушения”

димитър маргаритов

„Туристите често пъти основателно се оплакват, че дадени услуги не са им предоставени или че не се осигурява в хотелите достъп за хора с увреждания. Когато имате заведение или хотел, категоризирани с даден брой звезди, по закон те задължително трябва да предоставят определени услуги”. Това коментира Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в Сутрешния блок на Канал 3.

Маргаритов предупреди туристите да бъдат внимателни и да не допускат да бъдат подведени от анонси за бомбастични нереални намаления в магазините по курортите или на цени в евро в менютата на заведенията.

От началото на годината КЗП е забранила над 140 нелоялни търговски практики в сферата на туризма, при провеждане на промоции, както и във връзка с обявяването на цените на стоки.

Макар, че за втора поредна година при постоянно осъществяван контрол институцията отчита спад на нарушенията, такива се срещат. „Търговците трябва да имат създанието, че непрекъснато са под мониторинг, което да не им позволява да разгръщат много широко фантазията си за различен тип нелоялни практики. Не че няма такива, има – понякога вървят крачка пред нас, ние обаче ги настигаме и понякога дори задминаваме. Това е темпото и начинът, по който трябва да се работи, ще се опитаме да го поддържаме и да създаваме основателно впечатление у потребителите, че те са защитени. А ако чувстват, че не са, нека се обърнат към нас, за да им помогнем”, каза още Маргаритов.

„Ако забележим, че нещо се превръща в системно нарушение, което констатираме в хода на нашите проверки, се стремим да предупредим хората да бъдат по-внимателни, а от там и търговците трябва да си направят съответните изводи. Когато чрез медиите успеем да представим на вниманието на обществеността дадена порочна практика, мисля че всеки търговец, който я прилага, трябва да се чувства в риск да бъде хванат”, добави председателят на КЗП.

Той припомни, че с два от трите мобилни оператора комисията е подписала съдебни спогодби, по силата на които потребителите вече не дължат всички такси до края на срочния договор като неустойка при прекратяването му, а максимумът е три. „Това важи за всички потребители с такива договори. Ако има някакви проблеми, тъй като с единия от операторите отскоро действа тази спогодба и може би още е въпрос на урегулиране и създаване на добри практики при прилагането й, ние сме насреща. Нека да е ясно, че особено когато и съдът се е произнесъл и някой не спазва предвиденото в съдебната спогодба, това след себе си влече освен санкции, също и нови съдебни производства, което не е желателно според мен дори и за тези оператори”, обясни Маргаритов.

Той допълни, че с третия телеком текат преговори и очаква скоро и с него да се стигне до споразумение. „Това, на което сме се спрели като вариант с първия мобилен оператор, с който е постигната спогодбата, важи вече година и два месеца в резултат на което нямаме нито една жалба на потребител относно това дали е изгодно или не това прекратяване. Т.е. ние считаме, че това е добър вариант – той гарантира както до известна степен интереса на търговеца, защото той получава някаква неустойка, така също най-вече интереса на потребителя, който не е длъжен да плаща едни сериозни суми за нещо, което не желае да ползва”, добави Маргаритов.

Председателят на КЗП каза още, че институцията има функции за контрол в процеса на либерализация на енергийния пазар. „Ние ще се намесим като разгледаме всички договори с общи условия на такъв тип търговци, за да се произнесем за евентуалното наличие на неравноправни клаузи, включително ако е предвидено споровете да бъдат решавани от арбитражи или да се плащат сметки по оспорени фактури – нещо, което сме правили по отношение на играчите на този пазар. И нещо, за което апелира и омбудсманът и аз съм съгласен с това – да създадем регистър на нелоялните търговски практики и на търговците, за да имат хората възможност лесно и бързо да видят какви са били установените от нас нарушения и това да им помогне както да бъдат по-защитени превантивно, така и когато станат жертва на някакво нарушение да могат да реагират”, поясни Маргаритов.   

Ние сме се произнасяли преди доста време по отношение на т.нар. арбитражни клаузи и те са премахнати от договорите на естествените монополисти и най-вече на електроразпределителните дружества. Хубавото е, че омбудсманът прояви една много добра активност. Благодарение на усилията на г-жа Манолова там където, въпреки нашите произнасяния е имало някакви опити да се минава между капките, когато вече институциите работят ръка за ръка и имат ясна представа какво трябва да се направи, се постигат сериозни успехи, в случая в областта на потребителската защита, добави Маргаритов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст