Мегахакерска атака в Русия

хакери хакерска атака

Федералната служба за сигурност на Русия откри внедряването на вредни шпионски програми в компютърните мрежи на около 20 руски организации, съобщава пресцентърът на ведомството. Заразени са компютрите на органи на държавната власт, научни и военни учреждения, предприятия от отбранителни-промишления комплекс и други обекти от критично важната инфраструктура на страната. ФСС отбелязва целевия характер на разпространението на вируса, което показва, че операцията е много професионално планирана. Според оценката на специалисти, въз основа на стилистиката на написването и метода на инфектиране програмата си прилича с онези, които бяха използвани в нашумелите операции за кибершпионаж в Русия и други страни по света.

Комплектите от шпионски програми се приготвят за всяка „жертва” по отделно, въз основа на уникалните характеристики на атакувания компютър.

Целевите атаки са започнати по пътя на изпращането на електронно съобщения с вредни прикачени файлове. След внедряването в системата вредната програма зарежда необходимите модули и започва да прихваща трафика по мрежата, да подслушва, да снима скрийншоти от екраните, самостоятелно да включва уеб камерите и микрофоните, мобилните устройства, да записва аудио и видео, както и данни за натиснатите клавиши.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст