Хиляди поддръжници на Ердоган излязоха на митинг в Кьолн

митинг ердоган

Няколко хиляди души се събраха в германския град Кьолн на митинг в подкрепа на турския президент Реджеп Тайп Ердоган. Оганизиран е от "Демократична платформа срещу преврата", съобщи А Ер Де.

Според организаторите на събитието броят на симпатизантите на турския държавен глава ще достигне до 30 хиляди души.

Събралите се на митинга симпатизанти се разгневиха, защото планираната видеовръзка с Анкара и изявление на президента Ердоган няма да бъде осъществена. Административният съд отхвърли искането да излъчват на голям екран речта на турския президент. Разрешено беше и провеждането на дясна контрадемонстрация по същото време в германския град.Организаторите успокоиха, че на демонстрацията ще присъстват много турски политици, включително министърът на спорта. Говорителят на турския президент Ибрахим Калън обаче разкритикува Германия заради забраната да се излъчи пряко речта на Ердоган.

Калън заяви, че Турция е "любопитна каква е истинската причина" за забраната. Според турските власти Германия органичава свободата на словото.

Митингът се провежда при изключителни мерки за сигурност. Мобилизирани са 2 700 полицаи, на място са докарани и осем водни оръдия. 

Едновременно с това ще има още три демонстрации по същото време – на кюрди, на левите, на десните екстремисти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст