В Турция започват реформи в структурата на въоръжените сили и сигурността

ердоган

Турският президент Тайип Ердоган обяви предстоящи реформи във въоръжените сили след неуспешния опит за военен преврат от 15 юли

В бъдеще всички военни командири и началници ще бъдат подчинени пряко на Министерството на отбраната, каза той в интервю за телевизионния канал "Хабер". Понастоящем висш орган на оперативното ръководство на въоръжените сили е Генералният щаб, предаде БТА.

Ердоган каза, че шефът на генералния щаб – най-висшия военен в страната, и националната разузнавателна служба, известна като МИТ, трябва да преминат на пряко президентско подчинение. В момента те са подчинени на премиера. Тази промяна ще изисква конституционна промяна и, следователно, подкрепа от опозиционните партии, отбелязва Ройтерс.

Поставянето на генщаба и на разузнаването на президентско подчинение съответства на амбицията на Ердоган за приемане на нова конституция на страната, която да я превърне от парламентарна в президентска република, и би увенчало усилията му да концентрира огромна власт в ръцете си, добавя агенцията.

Президентът каза още, че ще бъдат ликвидирани военните академии, като ще бъдат заместени от национален военен университет.

Ще бъде намален и численият състав на жандармерията, но в замяна ще бъде засилено въоръжението й. Това, според Ердоган, ще повиши тяхната ефективност. Жандармерийските сили за сигурност се използват най-активно в борбата срещу кюрдските екстремисти в югоизточната част на страната. Президентът обеща, че борбата срещу кюрдските бунтовници ще продължи.

Някои от промените, за които той говори в интервюто, се очаква да бъдат обявени в официалния правителствен вестник още днес.

Едно от най-интересните твърдения на президента в интервюто бе, че намиращият се в САЩ турски ислямски духовник Фехтуллах Гюлен, обявен за ключова фигура зад превратаджиите, всъщност е само пионка на друга "движеща сила", която стои зад него.

Това според Ройтерс е пореден намек на Ердоган, че Западът като цяло и по-конкретно САЩ стоят зад потушения военен метеж. В Турция след опита за преврат упорито се разпространяват такива конспиративни теории. Един проправителствен вестник открито писа, че пучът е бил финансиран от ЦРУ и е бил ръководен от американски генерал от резерва по мобилен телефон от Афганистан, припомня агенцията. САЩ отрекоха каквато и да е причастност към опита за преврат, както и да са имали някаква предварителна информация за него.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст