Майорка – островът за забавление и удоволствия

Палма де Майорка

Лятото разпалва страстите, а пътешествениците използват всяка възможност, за да открият ново място или да приоткрият място, което са забравили.

Майорка (на испански: Mallorca) е най-големият остров на Испания и втори по население след Тенерифе, който е на 1300 км югозападно от континентална Испания в Атлантическия океан. Майорка се намира в Средиземно море и е част от Балеарските острови. Столица на острова е Палма де Майорка (на испански: Palma de Mallorca, кратък вариант Палма) – най-големият град и пристанище на остров Майорка и столица на испанската автономна област Балеарски острови. Намира се на южния бряг на залива Палма.

Почти половината от населението на остров Майорка (398 162) живее в град Палма. Има около 10 000 българи на острова Майорка.

Майорка е с обща площ от 3 640 кв. километра. През изминалите 50 години Майорка се е превърнала в един от най-предпочитаните ваканционни острови в Европа. По-голямата част от населението (ок. 500 000 души) живее във и около столицата Палма де Майорка. Най-слабо населен е районът Ескорса. Туризмът е основен поминък на населението и през летния сезон градовете са препълнени с посетители. Островът е посещаван от 12 млн. туристи годишно. Островът се поделя на 9 провинции.

Релефът на острова се определя главно от Sierra de Tramontana, чиито ливади и скали поляни в северната част на острова, контрастират със слънчевите плажове на южната. В центъра на Долината Пла и на залива Майорка, се намира столицата Палма де Майорка.

Като автономна област на Испания за Майорка се казва: "Каталонският език, характерен за Балеарските острови, заедно с кастилския испански език се приемат за официални езици". Жителите имат собствен диалект, наречен mallorquín. Основната му разлика с Каталонския език е изпускането на гласните "е" и "а" и използване на нетрадиционни частици вместо пълен член.

Най-ранните датировки за поселения в Майорка сочат времето на неолита – около 3500 години пр.Хр., период на преход от Бронзовата епоха. В провинция Калвиа се намира археологически парк с площ около 3 хектара, в който се намират различни гробове и може да се съди за погребалните маниери на праисторическите хора.

През Средновековието островът често бил място на битки и инвазии. По-късно – през 17-18 век Майорка често е нападана от турски, арабски и берберски пирати.

Майорка е много повече от свещен триумф на слънце, море и пясък. Проправете си път през армията от излегнали се на плажа туристи и пред вас ще се разкрие готическа архитектура, селца, високо по хълмовете, маслинени гори и скрити плажове.

Автомобилът е вашият най-добър прител на Майорка. На тази перла на Средиземноморието ще откриете какво ли не. Само за 20 минути от столицата Палма, в планината на северозапад, се намира красивата Валдемоса – селото, в което е живял композиторът Фредерик Шопен със своята любима, както и писателката Жорж Санд. Съвсем наблизо до негоев селото Дея, където е живял британският поет, писател, учен и романист Робърт Грейвс, автор на над 140 произведения, сред които "Аз, Клавдий" (филмиран).

Ако потеглите в другата посока ще откриете риболовни заливчета, плажове, които граничат с величествени планини, снимани във филма "Задругата на Пръстена", или голф игрища. Навсякъде из острова има крепости, манастири, съкровища, митове и легенди.

Юли и август са най-натоварените месеци на Майорка, така че най-напред помислете за резервация преди да полетите за там. Може да се плува спокойно от юни до октомври. След това е твърде студено.

Балеарските острови (срещани и като Балеари) са архипелаг в западната част на Средиземно море, принадлежащи на Испания. Най-големия остров е Майорка със столица Палма де Майорка, а останалите острови са Менорка ("малък"), Ибиса, Форментера и Кабрера.

Основният икономически отрасъл е туризмът и всички негови разновидности,които наред с риболова, селското стопанство и промишлеността са основен поминък на населението. Най-силно застъпени са морският и селският туризъм, в които се инвестира благодарение на програмите за развитие и субсидиите на Испанското правителство.

Климатът на Балеарските острови е мек и влажен през цялата година, което се дължи на топлото Средиземно море. Растителността е типична средиземноморска,представена от цитрусови насаждения и вечнозелени храсти и дървета,които са разпространени на повечето от островите.

Населението на Балеарските острови има бит, култура и традиции, които са успели да съхранят, въпреки влиянието на много други култури от Европа и Африка. Типични за населението на Балеарските острови са бързите и ритмични танци и пъстрите разнообразни носии.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст