ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Най-голямата германска банка е на ръба на катастрофата

Централата на "Дойче банк"

Най-голямата германска кредитна институция – Deutsche bank,  се приближава към ръба на катастрофата. Загрижеността около възникналите юридически трудности и слабите капиталови позиции се засилва. Водещият мендижър на банковата група Джон Крайън трябва да взема незабавно важни решения, пише лидиращият в света финансов всекидневник – лондонският The Financial Times. През миналата година германската банка обяви, че ще съкрати десетки хиляди работни места след като отчете загуба от над 6 млрд. евро.

Ключовият ход беше предприет още по време на управлението на Аншу Джейн в Deutsche bank. През 2014 г., докато повечето европейски банки съкращаваха разходите си пред лицето на отслабващите пазари и затягащите се регулации, тогавашният главен изпълнителен директор на германския кредитор пое по обратен курс. Институцията стартира план за набиране на 8 млрд. евро свеж капитал. Целта беше, отчасти, да се придобие нужната мощ за завоюване на пазарен дял от олюляващите се съперници и второ, кредитната институция да се позиционира като последен европейски опонент на американските финансови гиганти от Уол Стрийт.  По тогавашните думи на Аншу Джейн, „Дойче ще остане единствената наистина универсална банка, базирана в Европа”.

Сметката обаче излезе крива – пазарите останаха слаби, а регулациите продължиха да се затягат.

Две години по-късно Аншу Джейн и Юрген Фичен, с когото той споделяше позицията си на върха, напуснаха кораба. Инвестиционната банка на Deutsche bank изгуби мястото си в топ три в света. Капиталовата позиция на групата бе подложена на проверка. А на наследникът на Джейн, бившият банкер от UBS Джон Крайън, се падна болезнената роля да свие глобалните амбиции на германския гигант.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст