Турция иска България да екстрадира човек на Гюлен

Външен министър Турция Мевлют Чавушоглу

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция ще изпрати делегация в България, за да изиска екстрадиция на лице, заподозряно във връзки с терористичната организация Фето на Фетхуллах Гюлен, обвиняван за ръководител на осуетения опит за преврат на 15 юли.

Министърът направи това изявление на площад в Анталия, където участва в митинг в защита на демокрацията, предаван директно от турски тв канали. "В България има един предател, който е избягал там преди това. Ще искаме да ни го предадат, ще изпратим делегация за тази цел в България. Някои от престъпниците, които се опитаха да убият президента Реджеп Тайип Ердоган, докато почиваше на Мармарис, успяха да избягат, но няма да успеят да се скрият, защото сме задействали всички сили – институции, полиция, войска. Те ще бъдат заловени рано или късно, където и да се намират. Няма да ги оставим, ще ги изведем пред съда и ще ги накажем", бяха думите на Чавушоглу.

Преди това в друго интервю министърът е посочил, че властите разполагат с информация, че турски гражданин на име Абдула, тясно свързан със структурите на Гюлен, е избягал в България и се намира там.

На митинга Чавушоглу отново настоя САЩ да предадат на Турция Фетхуллах Гюлен. По думите на Чавушоглу сега е време за изграждане на нова Турция и за изчистване на всички останки от опита за преврат.

Заради предстоящата след седмица срещу между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган Чавушоглу прогнозира, че "скоро руските граждани ще започнат да идват у нас както преди, всичко ще бъде много по-добре от преди". В същото време предупреди, че "западът и европейците трябва да разберат,че не може да прилагат двоен стандарт към нас, трябва да престанат да ни дават акъл какво да правим. Турция има сили да даде достоен отговор на всеки, който се опита да я смята второ качество страна".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст