ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Галъп”: Българите предпочитат да ги управлява “твърда ръка”

галъп

По-младите са и онези, които проявяват повече чувствителност на тема свобода. Но дори и в техните отговори надделява нуждата от сигурност. По-възрастните пък са по-чувствителни към опазването на реда. То надделява и сред отговорите на левите привърженици, но със съвсем малко. Това показват данните от експресно проучване на „Галъп".

Дял от близо една трета заявява, че такива закони най-вече вредят на права, което показва немалка степен на критичност. Това се потвърждава и в отговорите по друг експериментален въпрос: 62% избират опцията „няма значение дали осъдените за престъпления са много или малко, важно е да се спазват правата на хората“. 36% пък казват „дори и да бъдат частично ограничени някои права на хората, важното е да има повече осъдени за престъпления“. Явно българите подкрепят повече строгост по отношение на миграцията, но не биха приели форсиране на съдебната система. Това означава, че извънредни мерки, спешно законодателство и други подобни срещат автоматична пречка сред обществото. Желанието за твърда ръка е сериозно, но не и безкрайно или безконтролно. Това е важен извод и по актуалната тема със съдебната реформа и търсенето на различни модели за нея.

За да се направи по-нататъшна проверка на потенциалните репресивни нагласи сред българите, беше взет знаков случай от последните месеци – смъртоносното прострелване на мигрант от Афганистан. Респондентите са почти единодушни. Почти всички, които са били запознати със случая, считат че полицаят, застрелял мигрант, преди всичко си е свършил работата и съответно прокуратурата правилно е прекратила делото. Около 8% заявяват, че на практика служителят на МВР е извършил убийство.

Мненията на ромите донякъде контрастират на общия фон. Вероятно сред тях личи и не особено голям респект към органите на реда, както и сериозна чувствителност по теми, свързани с индивидуалните права.

В предходната част от сондажа беше установено, че най-харесваните у нас институции са онези, които звучат и по-силово или деполитизирано. За да се провери афинитетът към „здрава ръка“, на респондентите беше зададен и контролен въпрос за дейността на несъществуваща агенция – Агенция за борба с имигрантите. Общата картина издава объркване – равни дялове на положителни и отрицателни оценки. Процентите са съвсем близки – 42% от запитаните одобряват, а 41% – не. Малък е делът на хората, които са отговорили, че не могат да дадат оценка – едва 17%. Разбира се, названието беше подбрано така че да звучи близо до съществуващи институции. Въпреки объркването, все пак с 42% одобрение несъществуващата агенция се нарежда сред най-одобряваните институции у нас. Това допълнително доказва, че мигрантската вълна предизвиква огромно напрежение в масовото съзнание и лесна подкрепа за всякакви мерки срещу нея.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст