ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Търговци на шоколади включвали в цената и опаковката

шоколад 2

Над 500 партиди с предварително опаковани еднакви количества и 850 броя с различна разфасовка захарни и шоколадови изделия, млечни и месни продукти са били проверени от инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и тeхнически надзор (ДАМТН) през първото полугодие на територията на цялата страна (София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Плевен). Най-честите нарушения са включване на грамажа на опаковката към крайната цена, което удря клиента в сметката.

Съставени са общо 5 акта за установяване на административни нарушения. От разпространение са спрени 2 251 несъответстващи продукта, от които 2 250 пакета ориз.

Глобите за нарушителите варират от 400 до 7 000 лева при първо провинение и от 800 до 14 000 лева при повторно.

Проверките ще продължат до края на годината. В резултат на регулярно извършваните през последните години тематични проверки по видове продукти, рязко са намалели жалбите за несъответстващи количества и случаите с ощетени клиенти.

През 2011 г. са спрени от продажба 42 790 опаковки заради несъответствие с написаното количество на опаковката, спрямо 2 255 спрени за първото полугодие на 2016 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст