Район “Младост” с нов кмет

Деница Николова

Общинските съветници в София прекъснаха почивката си, тъй като беше свиканото извънредно заседание на Столичния общински съвет. Задачата му беше да бъде избран временно управляващ кмет на столичния район „Младост“. Преди седмица редовно избраният – Цвета Авджиева, подаде оставка след скандала и протестите на жителите на района срещу застрояването на детска площадка  и зелени площи в "Младост ".

С тайно гласуване съветниците решиха този столичен район да бъде управляван от Деница Николова – досега секретар на районната администрация. Тя ще заема поста до ноември. Тогава заедно с президентските избори (на 6 ноември) ще бъдат проведени  и частични за кмет на „Младост”. Опозицията,  естествено, не хареса избора на колегите си от управляващата партия. Аргументът против е, че Николова е била част от екипа на Авджиева. Така или иначе  за нея гласуваха 40 общински съветници, един е бил против, а трима са се въздържали.

Истината обаче е, че който и да стане кмет на този, пък и на който и да е друг столичен район, няма как да оправи батаците със застрояването им, тъй като става дума за частни терени. Сигурно е, че ако собствениците им заведат съдебни дела срещу отказ да им бъде разрешено строителство в собствения им имот, те със сигурност ще ги спечелят. Единственият начин да бъдат запазени зелените площи е столичното кметство да отчужди имотите и да ги заплати. Но бюджет за подобни харчове едва ли е предвиден. Друг е въпросът, че през последните години поземлените комисии връщаха безогледно парцели, които някога са били ниви, но отдавна са урбанизирани с изградена с финансирана от държавата инфраструктура?!

Освен това специално в този случай през 2008-а е имало обществено обсъждане  на подробния  устройствен план на Столичната община, в който ясно се посочва, че теренът, който сега е предизвикал гражданското недоволство, е бил предвиден за строеж.  А нека не забравяме, че Подробният устройствен план на Столичната община има статут на закон за всички районни общини в София и нито един районен началник не би могъл да не го спазва. В противен случай – нарушава закона. С други думи – главата на Авджиева падна заради, меко казано, спорни аргументи.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст