Светлите ни бъднини слабо вероятни

магистрала Марица

България заема недостойното 35-о място в изследването на фондация "Бертелсман" за перспективите за бъдещето пред 41 държави от ОИСР и ЕС. Може да се утешаваме само с това, че след нас са Унгария, Хърватия, Кипър, Турция, Мексико и Гърция.

В сравнение с 2015 г. страната ни се изкачва с две позиции. Миналата година сме били 37-и и сме изпреварвали Турция, Мексико, Кипър и Гърция. Именно тогава обаче се е откроила голяма разлика между нас и Румъния, която е била поставена на 31-ото място.

Най-силната ни година обаче не е 2016, много по-напред сме били през 2014 г., когато сме делили 30-ото място с Румъния и сме изпреварвали Португалия, Хърватия, Чили, Испания, Унгария, Италия, Мексико, Турция, Кипър и Гърция.

Тази година страната ни успява да стопи почти напълно разликата с Румъния, която е №34. 33-а е Чили, а 32-ра – Италия. Трийстата позиция, която сме заемали през 2014 г., сега е за Малта.

По какво се мерим?

Трите критерия са: политики, демокрация и управление.

В "Политики" се включват: икономически политики (икономика, пазар на труда, данъци, изследвания и иновации, финансова система); социални политики (образование, социално включване, здравеопазване, политики към семействата, пенсии, политики за интеграция, безопасни условия на живот, социални неравенства); политики за околната среда.

За икономическите си политики България получава оценка 4.9 по десетобалната система, за социалната – 4.3, а за политиките за околната среда – 6.3. Средната ни оценка за "Политики" е 5.18.

Вторият стълб – "Демокрация", включва: изборни права, достъп до информация, граждански права и политически свободи, върховенство на закона. Тук средната ни оценка е 5.8.

Оценката ни за "Управление" е 5.10.

Авторите на изследването поставят под въпрос и устойчивостта на проекта за европейска интеграция. В него дори се заявява директно, че евроинтеграцията е заплашена от провал, а за индикатори в това отношение се сочат популистките движения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст