Атентат в Турция отне живота на 30 души

атентат Турция Газиантеп

Най-малко 30 са убитите, а други 94 са ранени при самоубийствен бомбен атентат в Турция. Трагедията се е случила късно снощи по време на сватба в град Газиантеп, близо до границата със Сирия.

Вицепремиерът Мехмет Шимшек определи нападението над жителите в квартала Шахинбей като "варварска атака", насочена срещу правителството и държавата. Шимшек отпътува спешно до град Газиантеп заедно с министърът на здравеопазването на страната, за да посети ранените и да инспектира лично мястото на атаката.

"Това клане на безпрецедентна жестокост и варварство," каза Шимшек пред репортери в Газиантеп. Той обяви, че за сега не се знае с точност коя е терористичната организация извършила атентата.

През изминалата година Турция бе разтърсена от вълна от атаки, отговорност за които е поета от кюрдски бунтовници, свързан със забранената Кюрдска работническа партия – известна с акронима ПКК. През юни бунтовниците е нападнат главното летище на Истанбул с пистолети и бомби, при което нападение загиват 44 души.

По-рано тази седмица при поредица от бомбените атентати, за които бяха обвинени ПКК бяха убити най-малко дузина полицаи и войници. Крехкото примирие между ПКК и правителството просъществувало около две години и половина, се срина през миналата и възстанови продължилият три десетилетия конфликт.

Полицията е отцепила мястото на експлозията и заедно със съдебномедицински екипи се се заели да разчистват мястото и помагат на ранените. Стотици жители на града се събраха близо до мястото скандирайки "Аллах е велик", както издигнаха лозунги осъждащи атаките.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст