Рашидов разпореди спешна проверка заради изгорелите тютюневи складове в Пловдив

тютюневи складове

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата да извърши спешна проверка на място заради случая с изгорелите тютюневи складове в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата. 

След приключването на проверката ще бъдат предприети предвидените в закона мерки за установяване на възможностите за възстановяване на архитектурния ансамбъл. И трите склада имат перфектно архитектурно заснемане, извършено още през 2008 година.

Трите тютюневи склада, които горяха в Пловдив, са част от групов паметник на културата, наречен „Уличен ансамбъл „Иван Вазов“ – „Цанко Дюстабанов“ (по имената на улиците, на които се намират). Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство.

Междувременно бе съобщено, че пожарът в тютюневите складове на ул. „Иван Вазов” в Пловдив е изцяло потушен, а четири сгради са напълно унищожени.Пламъците са овладени около полунощ. Три екипа от пожарникари дежурят на мястото на пожара за максимална сигурност. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст