5 години ще рекултивират старите общински сметища

сметище бунище цигани боклуци

Започва рекултивацията на общинските сметища, които са обект на наказателна процедура на Еврокомисията срещу България, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Средствата ще бъдат осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Наказателната процедура срещу България стартира през 2012 година заради неизпълнение на  Директивата за управление на отпадъците. В края на миналата година тя беше замразена, заради закриването на 54 от депата. Със средства по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ се извърши рекултивация на още 38 депа.

„Строително-монтажните работи ще се извършат през следващите 4-5 г.“, съобщи изпълнителният директор на ПУДООС Ренета Колева.  Държавното предприятие ще осигури разликата между стойността на всеки проект и дължимите обезпечения по чл. 60 от Закона за управление на отпадъците. До момента са подадени 23 проектни предложения от общини на обща стойност 39 млн. лв.

 „Старите сметища ще бъдат закрити и облагородени, което ще гарантира по-добра околна среда и здравословен живот на хората в близките населени места“, обясни Колева.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст