БСП поиска водно подпомагане на социално слабите

Парламент Драгомир Стойнев

Почти всички ВиК оператори залагат повишение на цената на ВиК услугите на територията на цялата страна като цената на водата ще поскъпне 2 пъти през следващата година, алармираха  от парламентарната група на БСП лява България.

Според депутата Манол Генов управляващите са забравили ангажимента си за социална поносимост на новата услуга, която със закон от миналата година е 2.5% от средната работна заплата. Той подчерта, че с бъдещото повишение на цените тази норма ще бъде премината.

"От БСП лява България призоваваме отговорните институции и фактори – Министерство на социалната политика, Министерство на финансите, Министерство на регионалното развитие, да изготвят механизъм за подпомагане на хората, които няма да могат да покрият сметките си за вода. Ако това не се случи, последствията ще са за всички нас. Тези последствия са свързани с ниско качество на ВиК услугите и високи цени, а загубите във ВиК мрежата могат да рефлектират върху усвояването на средствата от Европа", категоричен бе Генов.

На свой ред социалистът Георги Гьоков обяви, че цените на водата ще се вдигат 2 пъти през следващата година. "Сегашните управляващи не са способни да се справят с предизвикателството на нарастващите цени на водата. Те не могат да посрещнат и енергийно бедните, които сега най-вероятно няма да могат да си плащат и водата. Необходими са бързи и ефикасни действия за защита на уязвимите потребители на енергия и вода", посочи Гьоков. По думите му близо 1.5 милиона българи са енергийно бедни. Същите тези милион и половина българи няма да могат да поемат нарастващите цени на водата, а най-силно засегнати ще са самотните възрастни хора, малцинствата, но и все повече българи.

"Очакваме до края на годината да бъде изготвен механизъм за водно подпомагане от Министерство на труда и социалната политика. Настояваме в основния бюджет за 2017 година да залегнат средства за водно подпомагане. Ако правителството не се заеме с изготвянето на механизъм и отделяне на средства, ние ще предложим такива мерки при обсъждането на бюджета", допълни той.

Според депутатите от БСП обективните причини за увеличението на цените на ВиК услугите са свързани с това, България се обезлюдява,а цената на работната сила расте. Те добавиха, че ВиК мрежата в  е остаряла, което изисква инвестиции. "Това също води до нарастване на цената на услугите", обясни Манол Генов. Той уточни, че има проблеми с ниската събираемост на задълженията, натрупаните задължения и слабото качество на водопроводите, което води до неизбежното увеличение на цените на водата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст