Константин Райков – член на КЗК, откри „Гише на пътника” на Автогара Юг в Бургас

кзк

Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите, откри „Гише на пътника” на Автогара Юг в Бургас. Идеята е да се повиши информираността на всички потребители, касаещи пътуването както по суша, така и по въздух и вода, обясни Райков.

Еднодневният информационния щанд на автогарата е организиран от Европейския потребителски център – България, който е проект на КЗП. Такава инициатива ще се проведе и утре, 22 август, на летище Бургас. Пътниците трябва да знаят, че независимо от къде до къде пътуват и с какъв вид транспорт, имат равни права и са защитени в цяла Европа, каза Игнат Арсенов, директор на Европейски потребителски център (ЕПЦ).

Едно от основните права на пътниците е това на защита от дискриминация, т.е. не може да ни откажат да ни продадат билет заради това, че сме български граждани, хора със затруднена или намалена подвижност или пък да поискат от нас допълнителни суми, например, обясни Арсенов. Около една четвърт от жалбите и запитванията, получени от началото на годината в Европейския потребителски център – България, са свързани именно с проблеми с транспорта.

„Пътниците трябва да знаят, че ако тяхното пътуване бъде отменено или закъснее, имат право на безплатна храна и напитки. Трябва да ги искат от превозвачите, трябва да искат информация затова какво ще бъде закъснението, как ще бъдат премаршрутирани”, каза още Арсенов.

От началото на май до средата на месец август на територията на Регионална дирекция Бургас към КЗП са извършени над 1200 инспекции в туристически обекти, като са съставени около 60 акта. Сред основните нарушения са липса на меню на български език (а само на чужд език – руски или английски) в заведения или табелите за категорията на обекта не са поставени на видно място в туристическия обект. Засечени са и липси на ценоразписи на допълнителните услуги в хотели, съобщи още Константин Райков, член на КЗП. Имахме жалба за предложено безплатно настаняване в хотел за деца до 6-годишна възраст, а при пристигане на семейството са поискани 10 лв. за поставянето на кошара в стаята, добави той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст