Матео Ренци: Парламентарните избори в Италия остават за 2018 година

Матео Ренци

Италианският премиер Матео Ренци заяви, че парламентарните избори в страната ще се проведат през 2018 г., независимо от резултата от референдума за изменения в Конституцията, съобщава Reuters.

Преди това Ренци тясно свързваше политическата си съдба с провеждането на конституционните реформи. Той дори заяви, че в случай на неодобрение на референдума е готов да се пенсионира. Очаква се референдумът в Италия да се проведе в периода между октомври и декември 2016 година.

Според агенцията на въпросът на журналисти за това, ще се състоят ли парламентарни избори парламентарните избори през 2018 г., независимо от изхода на вота, той е отговорил утвърдително.

На осми август италианският касационен съд взе решение по законосъобразността на референдум за мащабна конституционна реформа, започната от правителството на Матео Ренци. Той прецени, че са събрани повече от 500 хил. валидни подписа в подкрепа на допитването.  Според конституцията, референдум трябва да се назначи с указ на президента на Италия след решение на Съвета на министрите в рамките на 60 дни от вземане на решението, признаващо неговата валидност.

Днес Матео Ренци ще се срещне с германския Канцлир Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд. Срещата ще се проведе на остров Вентотене край Неапол. На срещата ще бъдат обсъдени въпросите за състоянието на Европейския съюз след Брексит и миграционните проблеми. Срещата има за цел да покаже единството на трите най-силни икономики в Европейския съюз.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст