Проверките на басейните в Кюстендилския регион продължават

Басейн Спартак

25 басейна имат разрешително да работят през това лято в Кюстендилския регион, но има и такива, които са затворени този сезон от собствениците им, като причините са различни, казаха от Регионалната инспекция по здравеопазване. Работи и най-високо разположеният басейн в страната – комплексът "Три буки", който е на 1600 м. надморска височина в Осоговския балкан. Собственикът му казва, че при захлаждане загрява водата с котел на дърва, за да я поддържа до 26-27 градуса.

Три открити басейна са били спирани от инспекицята през лятото заради констатирани влошени химични и микробиологични показатели на водата. Един от спираните е в Кюстендил, а 2 в Сапарева баня. Дадени са 5 предписания – 1 за този в Кюстендил и 4 в Сапарева баня, всички са изпълнени в срок и финансови санкции не са налагани, каза д- р Любослава Георгиева, директор на Дирекция "обществено здраве" към инспекцията. Басейните са изпразвани, почиствани и дезинфекцирани в рамките на 2- 5 дни и отново са пускани в експлоатация.

108 проби са вземани за анализ, като пробите ще продължат и до края на сезона. Предписанията са за завишени показатели за ешерихия коли и на микробното число. Градският плаж в Кюстендил, както и 8-те открити басейна в Сапарева баня, са пълни. Италианският плаж в близкото село Слокощица обаче това лято не е работил, казват местните хора.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст