Археолози откриха микенски съд при разкопки край Разлог

разкопки, археолозите

Част от микенски съд за съхраняване на парфюми (алабастрон) бе открито това лято в укрепеното селище от късната бронзова епоха (13. в. преди Христа) в местността Бресто, с. Баня, община Разлог. Точното съдържание на находката може да стане ясно след извършване на анализи на органичните останки по неговите стени, информират от Нов български университет.

Находката отпреди 33 века хвърля нова светлина върху контактите на планинските райони от Южна България и егейските градски центрове от времето на Микенските дворци. В 13. век пр. Хр., когато в Бресто се появява първото укрепено селище, в по-важните микенските селища се строят нови отбранителни съоръжения. В началото на 12. в. пр. Хр. Източното Средиземноморие е разтърсено от политически и икономически кризи, които довеждат до загиването на микенската цивилизация и разпадането на хетитското царство в Анатолия. В същото време е напуснато и Бресто.

Проучването се осъществява от археолози от Нов български университет, Лудвиг-Максимиланс университет в Мюнхен и Регионалния исторически музей в Благоевград. В проекта участват още и студенти от САЩ, Австралия и Великобритания.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст