ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Домакинствата задлъжняват все повече

Асоциацията на колекторските агенции - "Пазарът на необслужвани задължения през първото полугодие на 2016г." Райна Миткова управител на ЕОС Матрикс

С 42% нараства средното задължение на домакинствата заради увеличеното теглене на банкови потребителски кредити. Такива данни представиха от Асоциацията на колекторските агенции в България. Председателят й Райна Миткова обясни, че през първата половина на 2015-а средният размер на задълженията е бил 755 лева, докато за полугодието на 2016-а достига 1104 лв.

Причината е, че вече освен сметки, физическите лица плащат и повече кредити. Отпускайки повече кредити, банките  са се завърнали като по-активни възложители за събиране на дългове. "Бързам да кажа, че това не е някаква притеснителна тенденция, не можем да говорим за бум на задълженията. Просто се променя структурата на задълженията на едно българско семейство. В предходни години сме дължали предимно на ютилити компании – ток, вода, парно, сметки, които са, да кажем, жизнено важни, но са едни малки задължения. В предходните години кредитирането беше на много ниски нива, липсваше взаимен интерес", посочи председателят на колекторската асоциация.

"Очевидно потребителите се чувстват по-сигурни за своето бъдеще и си позволяват да теглят и по-големи потребителски кредити – за покупка на автомобил, ремонт или покупка на жилище. Този тип задължения са доста по-високи, така че в това се крие нарастването на самите задължения. Банките, започвайки да кредитират по-активно, се завърнаха и като по-активни възложители за събиране на задължения. Близо 53% от целия дълг, над 1 млрд. лв., идва именно от банковия сектор", каза Миткова.

Най-често длъжникът е мъж до 30 години със средно образование, който е теглил потребителски или бърз кредит, за да подобри стандарта си на живот, посочи Милена Видева от Асоциацията. Тя обясни, че жените са по-премерени в своите решения и по-предпазливи, съобразявайки дългосрочния ефект, отколкото при мъжете, които изпадат след това в неизпълнение на задълженията. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст