ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В завод “Миджур” в Горни Лом отново има взривове, алармират потърпевши

Завод "Миджур"

В завода в Горни Лом отново има взривове. Дни преди да станат две години от страшната смърт на 15 души, които бяха стопени от серия взривове във военните складове на завод "Миджур" в село Горни Лом, близки на пострадалите алармират, че в изпепеления погреб отново има взривове, сочи news.bg.

Това става след като има конкретна забрана за каквато и да е дейност на територията на завода. "През време на периода на разследването населението на с. Горни Лом бе уведомено с публична обява, подписана лично от Директора на НСлС и зам.-главен прокурор Евгени Диков, за извършените контролирани взривове под негов контрол на територията на завода", пишат обезпокоени близки на починалите.

Същевременно фирма “Видекс” е с отнети от Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет лицензи/разрешителни за всякаква дейност с взривни вещества.

Жители на Горни Лом и близки на загиналите настояват за спешна проверка и питат защо фирма “Видекс” извършва взривове, когато е с отнети разрешителни. Хората не разбират защо преди да е готов Обвинителния акт площадката на завода се използва като нерегламентиран полигон за унищожаване на боеприпаси/оръжия, когато това е обикновена производствена площадка.

"На какво основание извършителят на взривовете сам оценява себе си, че “Отделените газове ще са незначителни и няма да замърсят околната среда. Къде е екологичният регулатор Министерството на околната среда и водите, който е държавният контролен орган с право на подобна оценка. Лошото е, че ни е известен безхаберният от дълги години факт, че МОСВ не разполага с апаратура за измерване на диоксини и фурани, които се отделят при подобни взривове и са с канцерогенен риск за човешкото здраве", допълват авторите на телеграмата.

Тя е изпратена до главния прокурор Сотир Цацаров, до премиера Бойко Борисов и екоминистъра Ивелина Василева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст