ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Еколози спират изграждането на мини ВЕЦ

Мащабна проверка на водноелектрическите централи върху екологично уязвими участъци на реките е започнало  Министерството на околната среда и водите, съобщи пресцентърът на ведомството.

Информацията дойде в отговор на организирания от членовете на риболовен клуб “Балканка” протест срещу изграждането на мини ВЕЦ "Енерджи – Говедарци" в подножието на Рила планина.

Еколозите негодуват, че мини ВЕЦ-ът се изгражда в зоната от европейската екологична мрежа Натура 2000 “Рила-Буфер”. Учредяването й беше предложено от учени и природозащитници преди повече от 10 години по настояване на Европейската комисия. Еврокомисарите вече изпратиха България в Съда на Евросъюза, защото българското правителство се забави с решението по този въпрос.

Организацията оповести официално писмо, в което се казва: “Правителството бави обявяване на “Рила-Буфер”, за да се осъществят инвестиционни намерения в района като този мини ВЕЦ и периодично появяващите се планове за нови ски курорти в тази част на Рила планина между Говедарци и Мальовица. Зад тези предложения стоят инвеститори, близки до управляващите. Обслужването им обаче води до европейски наказателни процедури и глоби за България, които ще се плащат от всички нас, българските граждани. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева следва да поеме персонална отговорност за този и други случаи”, предупреждават еколозите.

Мини ВЕЦ-ът се изгражда на реките Черни Искър, Мальовишка и Горна Прека, които са обитавани от един от най-редките видове риби. И освен това попада в санитарно-охранителна зона. Басейнова дирекция – Плевен е издала разрешително за мини ВЕЦ с невярно съдържание, който застрашава питейни водоизточници на селата в Самоковско и на квартали на София като Банкя. Градежът е само на 160 метра от водохващане, а според закона има забрана да се строят подобни съоръжения на по-малко от 500 метра от хидротехнически съоръжения, алармират еколозите.

 За да се потуши напрежението, от екологичното ведомство обявиха, че само през юли и август са проверени 138 централи от общо 217, подлежащи на контрол. В 19 от случаите са установени нарушения и са им съставени актове. Целта на проверките е да се ограничи потенциалното негативно въздействие върху водните ресурси и екосистемите, съобщи заместник-министър Атанаска Николова на среща с представители на екологични организации.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст