ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

9 септември 1944 г. е държавен преврат като събитие, но с последици на политическа революция

девети септември1

Девети септември 1944 г. е държавен преврат като събитие, но с последици на политическа революция. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” историкът акад. Георги Марков за събитията от 9 септември 1944 г., значението им за българската история и поуките, които можем да извадим от тях. „Това е тъжна дата, обрат на гражданската война. Съдбоносна дата от гражданската война в България, която започва в края на септември 1918 г. някъде на Владайския проход, в Княжево и другите предградия на София. Това е т. нар. войнишко въстание, когато българи започват да убиват българи. 1923-1925 г. тази гражданска война има един връх, а 1944-1945 г. друг. На 9 септември, както казваха от ЦК на БКП, с решаващата помощ на Червената армия, Комунистическата партия беше овластена в България и установи една еднопартийна диктатура, смятайки, че като победителка ще векува в държавата. Нейната власт обаче продължи 45 години”, коментира акад. Марков.

„След 19 май 1934 година е известно, че партиите са забранени. Има безпартиен режим и тогава се формират три политически центъра. Единият е на цар Борис III и неговите министри, условно го поставям в средата, от ляво има опозиция и то с въоръжено крило и това е Българската комунистическа партия, а от дясно има друга опозиция – това са организации като Националните легиони”, допълни акад. Марков.

Той посочи още, че с настъплението на Червената армия, Комунистическата партия и нейните партизани имат историческа перспектива. „Сталин и Чърчил разделят Югоизточна Европа и България пада в съветската зона на господството. Не трябва да се забравя споразумението с премиера Чърчил, което днес някои по-млади колеги се опитват да премълчат. България се озовава в съветската зона и естествено, че на власт е поставена Комунистическата партия, която дълги години е била в секция на Коминтерна и се започва изграждане на един съветски тоталитарен модел на държавата, макар че официално тогава Георги Димитров заявява, че няма да има съветска власт в България, а ще има народна демокрация. Сиреч, няма да има еднопартийна диктатура, а ще има още една партия. Българският земеделски народен съюз приема програмата на Компартия”, каза още акад. Георги Марков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст