ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Американски самолети охраняват небето ни за седмица

Министерски съвет - заседание Николай Ненчев

Четири американски изтребители F-15 и български МиГ-29 започнаха съвместна охрана на българското въздушно пространство в петък (9 септември). Тя ще продължи една седмица. Цел на мисията е обезпечаването на неприкосновеността на въздушното пространство на съюзниците и засилване на въздушното патрулиране в рамките на марките за поддържане на увереността на съюзниците в НАТО.

Заради това  в авиобаза Граф Игнатиево се провеждат тренировки на български и американски екипажи. Занятията са под управлението на Обединения център за въздушни операции – ТОРЕХОН, Испания и Центъра за управление – София.

В началото на годината Народното събрание разреши съвместна охрана на българското въздушно пространство по програмата Air Policing. Включването на американските самолети беше одобрено от правителството на 24 август. Тогава министърът на отбраната Николай Ненчев поясни, че мисията е мирна инициатива, приета от НАТО за срока от 9 до 16 септември и че разходите по нея ще бъдат поети от САЩ.

"В рамките на тази мисия самолетите на НАТО реагират на сигнали за бедствие на гражданската авиация, а също така при несъблюдаване на самолети от страни, извън НАТО, на международните правила за приближаване към въздушното пространство на НАТО“, се отбелязва в документа. България може и сама да пази въздушното си пространство и има нужните изтребители "МиГ 29", изтъкна при взимането на решението от МС министърът на отбраната Николай Ненчев.

Още 100 души от Европейската служба за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС (Фронтекс) очаква България за охрана на границата, пък обяви по време на парламентарния контрол в петък министърът на вътрешните работа Румяна Бъчварова. В средата на август Фронтекс увеличи своите служители, разположени по границата на България с Турция до 77 души и със Сърбия до 35 души. България е поискала и пари от ЕК, припомни Бъчварова. Тя каза, че от Германия ще получим основна част от помощта до 17 септември, а останалата част ще бъде предоставена до ноември. Вицепремиерът каза, че границите ни се охраняват и с няколко различни системи, както и от 13 катера и четири хеликоптера.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст