ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Домашните казани за ракия влизат в регистър

Парламент Александър Невски Протест на казанджиите ракия мирен митинг-шествие

За малки обекти за дестилация отново ще се приемат казани с обем до 1000 литра, а не до 500, както до сега. Така вече повече  дестилерии ще начисляват намалена ставка при производството. В момента налогът е 550 лв. на хектолитър чист алкохол за малките обекти за дестилация, а за останалите производители е 1000 лева. Това приеха депутатите от бюджетната комисия към парламента на първо четене като част от промените в Закона за акцизите и данъчните складове.

В селските казани вече ще може да се вари до 30 литра ракия годишно. Отпада ограничението тази дейност да се извършва само от 1 юли до 31 декември и хората вече ще могат да варят ракия от собствени плодове целогодишно.  

Според законопроекта акцизът върху домашно произведения аклохол ще се събира от общините и ще влиза в общинските бюджети.

Предвижда се за регистрираните специализирани  малки обекти за дестилиране агенция „Митници“ ще се води регистър. А информацията за малките обекти ще се подава от кметовете на общините ежемесечно.

Новите текстове въвеждат и нови глоби за нерегистрираните малки дестилационни обекти. Минималната имуществена санкция за подобно нарушение е 200 лева.    

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст