ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Изправят пред съд лекар и медицинска сестра за причиняване по непредпазливост смъртта на пациентка

Съд Варна

На подсъдимата скамейка във Варненския окръжен съд ще застанат лекарят Димитър Г. и медицинската сестра Ваня И., които са обвинени в причиняване смъртта на 24-годишна пациентка поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – престъпление по член 123, ал. 1 от НК. Съдебното заседание е насрочено за разглеждане на 20 и 21 септември 2016 г. във Варненския окръжен съд. На предишното заседание двамата подсъдими се отказали от провеждането на разпит на свидетели и вещи лица по реда на член 371, т. 1 от НПК.

Окръжната прокуратура във Варна обвинява д-р Димитър Г., че е причинил смърт по непредпазливост на 24-годишна пациентка. Той не е осъществил следоперативен контрол и наблюдение на локалния и общия статус, жизнените показатели и евентуално лабораторните изследвания, неправилно е използвал кръвоспиращ медикамент, не е реагирал адекватно на съобщените му данни за състоянието на пациентката и е прехвърлил грижите за нея на други лица, като е давал нареждания и консултации по телефона. Също така не предприел реанимационни мероприятия в нарушение на задълженията си по Закона за здравето и медицинските стандарти за ушно-носно-гърлени болести и правилата за добра медицинска практика.

Подсъдимата медицинска сестра Ваня И. ще отговаря пред съда за неизпълнение на задълженията си за ежедневно наблюдение на оперираната пациентка, несвоевременно сигнализиране на лекаря за състоянието й, вследствие на което настъпила кръвозагубна анемия, довела до постхеморагичен шок и смъртта на младата жена на 27 януари 2012 г.

Ако бъдат признати за виновни, лекарят и медицинската сестра могат да бъдат наказани с лишаване от свобода от 1 до 6 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст