ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Берлин: Москва лъже, не сме натискали София за Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева

Германия обвини Русия в лъжа заради твърдението, че канцлерката Ангела Меркел се опитва да окаже натиск върху България, за да промени кандидатурата си за генерален секретар на ООН, предаде Франс прес.

Говорителят на германското министерство на външните работи Мартин Шефер заяви, че "не е приятелско" официална представителка на Русия да обявява пред света "неща, които са обективно неверни".

Снощи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че на срещата на върха на Г-20 в началото на този месец страната й е дала на Меркел ясно да разбере, че "всеки опит да се повлияе на България е неприемлив".

Спорът се разразява, докато според някои медии София работи по промяна в последния момент на кандидатката си за поста генерален секретар на ООН, отбелязва Франс прес. Става дума за евентуално оттегляне на кандидатурата на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и издигане на заместник-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Българският вицепремиер Румяна Бъчварова заяви, че представянето на Бокова не е достатъчно убедително, за да може да се разчита на нейна победа, и че ще има новини по темата през следващите дни, припомня Франс прес.

Кристалина Георгиева все още е част от Европейската комисия и върши изключителна работа, заяви междувременно на пресконференция говорителят на институцията Александер Винтерщайн.

Така той отговори на въпроси, свързани със съобщение в Туитър на Мартин Зелмайер, ръководител на кабинета на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. В събота Зелмайер написа: "Би било голяма загуба за ЕК, но Кристалина би била силен генерален секретар на ООН и би накарала много европейци да се чувстват горди. Това би било също силен знак за равенството на половете".

Десетина претенденти се борят за нов генералния секретар на ООН, но нищо не пречи на издигането на кандидатура в последния момент, отбелязва АФП. Името на наследника на Бан Ки Мун трябва да бъде обявено най-рано през октомври.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст