ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мая Манолова: Аз съм убеден привърженик на необходимостта от промени в Семейния кодекс

Аз съм убеден привърженик на необходимостта от промени в Семейния кодекс. Това каза омбудсманът на Р България Мая Манолова по време на обществена дискусия на тема „Гарантират ли се правата на децата с промените в Семейния кодекс“. Като омбудсман, който защитава правата на българските граждани, нееднократно съм повдигала основните теми, които са предмет на обсъждания проект – споделено родителство, необходимост от ускоряване и облекчаване на процедурите по осиновяване", посочи Манолова. „Тези мои позиции не са самоцелни, те винаги са били опит да привлека вниманието на обществото”, подчерта омбудсманът.

По думите ѝ Семейният кодекс съдържа текстове, които не са търпели редакции от много дълго време. „Това, за което настоявам, е да се чуят всички гледни точки. Да се чуе и другата страна, да се чуе и другото мнение”, каза омбудсманът. Основните теми, застъпени в дискусията, инициирана от Манолова са: промени в осиновяването; споделената родителска отговорност и промените в режима по отношение на децата след развод или раздяла; настойничество и попечителство; възможности за оспорване на припознаването.

По думите на Манолова, проблемите при промените в осиновяването са най-сериозни. „Статистиката показва, че въпреки голямото желание за осиновяване децата, вписани в регистъра са над 2400, а кандидат-осиновителите са 1500. Броят на международните осиновявания продължава да расте”, подчерта Манолова. Тя предложи да бъде обсъдена възможността за отпадане на критерия „Произход”, по пример на Румъния. Тя добави, че повече от спорна е идеята за въвеждане на посредници за достъп до информация на осиновени лица. По думите е необходима помощ, но е неуместно тя да бъде задължителна.

Резултатите от дискусията ще бъдат обобщени и представени до края на деня в Министерство на правосъдието.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст