Посланиците на Италия и Мароко получиха висши държавни отличия

росен плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев отличи с висши държавни отличия посланиците на Италия и Кралство Мароко в България.

Орден „Стара планина" първа степен получи италианския посланик Марко Контичели. Той бе удостоен с приза, заради приноса за развитието и укрепването на българо-италианските отношения.

„Официалното посещение на президента Серджо Матарела в България ни прави уверени, че партньорството ни, разгърнато и в рамките на Европейския съюз, ще продължи да укрепва и да се задълбочава на фона на предизвикателства, пред които сме изправени днес. Необходимо е да сме сплотени и обединени, за да защитим основните принципи и ценности, върху които е изграден нашият общ дом – Европа“, посочи още държавният глава.

Посланик Марко Контичели заяви, че в рамките на своя мандат винаги е работил за съхраняването и развитието на приятелските отношения между България и Италия. „Оставам с отворено сърце в България. Една страна, богата с човечност, култура и природа. Дипломатът изрази благодарност за топлия прием в България и определи като отлично взаимодействието с българските институции.

Контичели отбеляза също, че Плевнелиев е "голям президент" и обеща да остане приятел на страната ни.

Отличие получи и посланика на Мароко у нас Латифа Ахарбаш. Тя бе удостоена  с орден „Мадарски конник" първа степен. 

„Успяхме да придадем нова динамика в двустранните отношения, като задълбочихме контактите между двата народа, както и на гражданското общество и на държавните институции на двете страни по въпроси като укрепването на човешките права, борбата с корупцията, правата на мигрантите и редица други. Все повече студенти от Мароко проявяват интерес към български университети, нараства и броят на българските туристи в нашата страна", посочи посланик Латифа Ахарбаш, след като беше удостоена с високото държавно отличие. По думите на дипломата, отношенията ЕС-Мароко предоставят допълнителни възможности за насърчаване на сътрудничеството и обмена между България и Мароко.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст