АБВ: Регистрацията за вота може да се забави заради Комисията за защита на личните данни

Избори 2016 кутия

Има риск от забавяне на регистрацията на партиите и коалициите за изборите заради работата на Комисията за защита на личните данни. Това заяви пред радио „Фокус“ председателят на Правния съвет към АБВ  и член на Изпълнителното бюро на партията Марин Киров.

По думите му КЗЛД провежда заседанията си единствено в сряда, а това  означава, че съществува сериозен риск тя да не успее да разгледа в срок всички подписки за регистрацията за участие в предстоящите избори. 

"Партиите и коалициите се регистрират до 21 септември в ЦИК като за целта представят подписка от 2500 избиратели, но се оказва, че на тези избори Комисията за защита на личните данни е взела решение да заседава само в сряда“, заяви Киров. 

Според него ситуацията може да се оприличи на правен абсурд.  „Ако сряда е утре, 14-ти септември, а някой подаде документи в КЗЛД на 15-ти, комисията ще заседава едва следващата сряда. Ако партията все пак се регистрира в ЦИК, а на един последващ етап КЗЛД реши, че подписката е невалидна, какво се случва? Надяваме се да се касае за неразбиране на динамиката на изборния процес, а не за опит за саботаж“.

Според Киров  е възможно да се стигне до ситуация, в която ЦИК може да регистрира политическите формации, но да се окаже, че в последствие комисията постановява, че някой е извършил нарушение и ще трябва да се налагат глоби. В тази връзка той призова за промяна на работния график на КЗЛД така, че органът да може да провежда заседания всеки ден, а не само в сряда.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст