БСП поиска изслушване на Борисов за кандидатурата на Ирина Бокова

БСП

Оценяваме случващото се около избора на главен секретар на ООН като груба намеса на външни сили в национални решения и като посегателство срещу националния суверенитет на България. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция. Тя посочи, че българското правителство проявява поредното угодничество към външни сили и по този начин унижава България.

"Борисов формално подкрепя Ирина Бокова, но неформално заявя позицията на българското правителство, че то не застава зад нея. Това се разбра от уговорките му днес, когато заяви, че ако Бокова бе кандидатура на ГЕРБ, отдавна да я е сменил. И втората уговорка, че след 26 септември може да оттегли кандидатурата й", обясни Нинова. Лидерът на социалистите подчерта, че опитът на Борисов хем да угоди на чужди интереси, хем да представи добре в България, е неуспешен.

Корнелия Нинова призова премиерът да се яви на изслушване в парламента по въпросите относно българската кандидатура за главен секретар на ООН. Тя подчерта, че за никого не било тайна, че от самото начало на кампанията представители на български институции са работили скрито срещу кандидатурата на Бокова. 

Относно предстоящата среща на ЕС в Братислава с участието на Борисов, Нинова изтъкна, че няколко пъти е канила Борисов на изслушване в парламента по въпросите за споразумението с ЕС – Турция. "Искахме да се изготви обща национална позиция по тези въпроси. Беше ни отказано. Ние представихме своите предложения в Народното събрание. Недопустимо е, национална позиция да се изготвя извън парламента", разкритикува председателят на левицата. 

Относно действията на Бойко Борисов срещу областния управител на София, Нинова коментира, че както винаги Борисов е реагирал, за да си спаси кожата. "Оставаше да не го премахне. Ще го поздравим, ако постави въпроса за Бъчварова. Видяхте документа, с който тя одобрява тази сделка. Ако там предприеме нещо, ще го поздравим", категорична бе Корнелия Нинова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст