ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Главен комисар Костов: До всеки лекар не можем да сложим полицай

Институт Пирогов

Паник бутон в джоба на всеки лекар в "Пирогов" или пък разделяне на потока от пациенти на спешни или неспешни през различни входове на болницата. Тези възможности за повишаване на сигурността бяха обсъдени днес на среща между ръководствата на лечебното заведение и на МВР. Броят на служителите на реда в болницата, обаче, не може да се увеличи, тъй като според главния секретар на МВР Георги Костов това значело този брой да се намали на друго място в София, твърди Дарик.

Инцидентът, при който в неделя пациент преби лекар и медицинска сестра в "Пирогов", не е по вина на МВР, нито по вина на лекарите в болницата, категоричен беше след срещата главният секретар на МВР Георги Костов. Според него проблемът е по-скоро социален и трябва да се мисли как времето от 3 минути, за което полицията е стигнала до залата, в която се е случил инцидентът, да се намали на 2 минути. Това, обаче нямало как да стане с увеличаване на присъствието на полицията в "Пирогов", защото за целта трябвало да се намали присъствието й другаде.

"До всеки лекар не можем да сложим полицай", посочи Георги Костов и добави, че ако сега се намали числеността на органите на реда на определена територия, за да се увеличи в "Пирогов", то това щяло да означава, че "полицията работи под медиен натиск и се огъва пред него". Затова били потърсени начини да се оптимизира работата на полицията в болницата чрез технически средства, като най-логично било медиците да се снабдят с паник бутони и по кабинети, и лични. Средствата за тях не били толкова много и щели да бъдат за сметка на болницата.

Обсъдена била и възможността за видеонаблюдение в кабинетите, но то щяло да влезе в колизия с лекарската тайна, затова реализацията му била малко вероятна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст