Властта клекна: Запазват отпуските и 20-те заплати при пенсиониране на полицаите

мвр

Запазването на тези привилегии цели да спре вече бившите униформени да помагат на организираната престъпност.„Запазваме 20-те заплати при пенсиониране на полицаите и отпуските – това е подход, който е възприет от десетилетия и една възможност на служителя да получи обезщетение, а не да премине веднага в другата позиция – да обслужва организирана престъпност или корпоративни, икономически интереси за сметка на държавните”. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов след обсъждане на промените в закона за МВР във вътрешната парламентарна комисия, съобщава БГНЕС.

„Разширяваме правомощията на ГДБОП, а служителите, които са с полицейски правомощия и охраняват сградите на МВР, вече ще могат да бъдат заменени с лица, работещи в трудово правоотношение. И, разбира се, запазваме Академията на МВР със статут служителите, които преподават специалната подготовка да имат полицейски правомощия. А администрацията по Закона за МВР от първа категория преминават в трета по Закона за държавния служител”, обясни още Цветанов. И допълни, че последната промяна ще засегне около 4500 души. Преподавателите по хуманитарните предмети пък ще могат да работят по Кодекса на труда.

„Няма да се създава и предложената Агенция за пожарна безопасност. В момента няма увеличаване на напускащите служители”, каза още депутатът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст