ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кунева: Университетите за започнат да привличат чуждестранни студенти

Парламент - Меглена Кунева

Университетите трябва да преценят къде са допуснали грешки и да развият максимално умението да привличат български и чужди студенти. Сега не се състезава университетът от един български град с друг български град, а се състезава един български университет с всички университети в света, в Европа – със сигурност. Това заяви министърът на образованието Меглена Кунева пред радио "Фокус".

"И понеже на много места образованието е също така достъпно, както у нас, възможността да избираш диктува много сурови условия. При нас пазарът на труда не се среща с пазара на образованието. Говорим го години наред. Защо не се проучва предварително, защо не се ползва статистиката и защо не се взимат разумни решения? Мисля, че това разрастване на факултети и специалности, само за да се осигури още една катедра, беше крайно недалновидно и много рисково. Очевидно, за този риск в момента плащаме“, коментира Меглена Кунева.

Министърът допълни, че ще направи всичко, за да утвърди рейтинговата система на висшите училища, защото тя ги стимулира да се развиват. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст