ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ няма да признаят изборите в Крим

избори крим

Съединените щати няма да признаят легитимността и резултатите от парламентарните избори в Русия в неделя на територията на Крим, заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби, цитиран от ТАСС.

Кърби нарече полуострова "окупиран". Нашата позиция за Крим е ясна – той остава неотделима част от Украйна, подчерта той в комюнике.

Кърби даде да се разбере, че наложените на Русия във връзка с полуострова санкции няма да бъдат отменени, докато той не бъде върнат на Украйна.
Той изрази дълбоко безпокойство за хуманитарната ситуация в Крим и по-конкретно за положението на татарското малцинство, както и във връзка с многобройните съобщения за изчезнали хора и нарушения на правата на човека.

Русия анексира полуострова от Украйна през 2014 г. след идването на власт в Киев на прозападно правителство след свалянето от власт на проруския президент Виктор Янукович. На произведен под руски контрол референдум над 96 процента от гласувалите се обявиха за присъединяване на Крим към Руската федерация.

Украйна, САЩ и ЕС не признаха допитването за валидно и смятат полуострова за украинска територия.

Парламентарните избори в Русия утре са първите след анексирането на Крим. Територията на полуострова е разделена на четири едномандатни избирателни окръга.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст