ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Държавата търси варианти за оборудването на АЕЦ “Белене”

Парламент комисия по бюджет и финанси за изплащане на задължения на "Национална електрическа компания" ЕАД - съвместно заседание с Комисията по енергетика Маринела Петрова - зам. мин. на фин. Теменужка Петкова - мин. на енергетиката

Държавата ще търси варианти какво да прави с поръчаното и изработено оборудване за АЕЦ "Белене". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ.

"Оборудването можем да го обособим заедно с площадката, заедно с всички разрешителни, в една проектна компания и да бъде стартирана процедура по приватизация. И както се твърди, че този проект е жизнеспособен, ако се появят инвеститори, той ще бъде реализиран", каза Петкова.

"Ще търсим възможност този проект да бъде реализиран, но само при наличието на икономическа обосновка", увери тя, но не отговори на въпроса какво ще се прави с реакторите, ако такава обосновка липсва. Посочи, че са възможни всякакви варианти. Енергийният министър изтъкна, че ако проектът за изграждането на АЕЦ "Белене" не бе прекратен от първия кабинет "Борисов" през 2012 г., "той щеше да генерира допълнителни разходи и към днешна дата сметката щеше да бъде много по-голяма".

Петкова заяви, че към момента не се обмисля вариант НЕК, която трябва да се разплати с руската "Атомстройекспорт" за оборудването, да бъде обявена във фалит. Петкова увери, че сумата, която ще бъде отпусната на НЕК за разплащането няма да доведе до нарушени социални и здравни плащания, тъй като е от бюджетния излишък.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст