ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КОЙ ще ремонтира Партийния дом?

Новата пленарна зала в Партийния дом

Макар да става дума за харченето на повече от 22 млн. лв., процедурата за прословутия ремонт на зала "Света София" в бившия Партиен дом и трансформирането й в нова пленарна зала на парламента върви някак апокрифно. Виж, за магистралите, метрото, пречиствателните станции и други подобни властта всячески се старае да ни осведоми. Но за това достатъчно мащабно начинание, и то свързано пряко с предстоящото ни председателство на Европейския съюз, никой не намира за необходимо да дава обяснения. При все че има много какво да се каже.

В надпреварата, която започна през юни, оферти подадоха три фирми. "Булстрой груп" обаче отпадна заради липсата на право на достъп до класифицирана информация и в битката за милионите останаха само два претендента – "Водстрой 98" и "НС груп" ДЗЗД, в която участват "Електрон прогрес" и "АТ инженеринг 2000". Поради присъствието на "Водстрой 98" състезанието изглеждаше предрешено, само че нещата вече явно не са такива, каквито бяха, когато фирмата се свързваше с депутата Делян Пеевски. Доказателство за това е, че на 20 септември главният секретар на Народното събрание Иван Славчов е издал заповед, с която е определил "НС груп" за извършване на преустройството на зала "Света София". Решението е колкото изненадващо, толкова и логично. Ценовите оферти на двамата участника бяха почти еднакви, но все пак "Водстрой 98" поиска 22.15 млн. лв., а офертата на "НС груп" бе 22.1 млн. лева. Втората компания даде също така и по-кратък срок за изпълнение на проекта – 21.9 месеца срещу 23.4 на "Водстрой 98".

Въпреки този развой на събитията сянката на Пеевски продължава да стои над процедурата. Както отбелязахме, един от участниците в обединението "НС груп" ДЗЗД е "АТ инженеринг 2000". Въпросната фирма е собственост на Георги Пенев и Илиян Терзиев, но нашумя покрай покупката на "Техноекспорт"  за 51 млн. лв. през 2012 година. Заемът тогава бе отпуснат от КТБ и впоследствие – през 2013-а, акциите на "Техноекспортстрой" бяха прехвърлени на "Сиболе сървисис инкорпорейтид България", собственост на едноименна панамска офшорка, която също се свързва с Делян Пеевски. В допълнение "АТ инженеринг 2000" често се навърташе в поръчките, които печелеше през годините "Водстрой 98".

Има и нещо друго. За участие в поръчката за ремонта на бившия Партиен дом се изискваше допуск до класифицирана информация. С такъв, както може да се допусне, разполагат изключително малко строителни компании. В сектора рядко се налага притежаването на подобен документ, а и издаването му изисква всеки собственик да разкрие пред службите цялата информация за себе. Фирмата "Водстрой 98" обаче, за която Цветан Василев казва, че преди появата на Пеевски е била само "два продънени самосвала", има въпросния допуск. "АТ инженеринг 2000" пък придобива правото да борави с класифицирана информация покрай сделката за "Техноекспортстрой". 

Оставяйки настрана задкулисните връзки, няма как да не се запитаме дали ремонтът ще приключи навреме за българското председателство на ЕС, което заради BREXIT ще започне в началото, а не в средата на 2018 година? Защото именно в обновената зала "София" трябва да се провеждат официалните заседания. Но ако съдим по обявения в офертата на "НС груп" срок от почти 22 месеца, излиза, че ремонтът ще приключи през август 2018-а. Или месец след като сдадем кормилото на Евросъюза.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст