ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нови пасавани на ЕС срещу незаконната миграция

пасаван

По предложение на Европейската комисия Европарламентът прие стандартизиран европейски пътен документ,  който да ускори връщането на граждани на трети страни, пребиваващи незаконно на територията на страните -членки на ЕС, без валидни паспорти или лични карти. За да влезе в сила, мярката трябва да бъде одобрена и от Съвета на министрите. Досега властите на трети страни трудно признават пътните документи за връщане, издадени от страните от ЕС, тъй като липсва стандарт за сигурност на пасаваните. Освен това форматите на тези документи са различни и това затруднява процедурата.

Според статистиката на ЕК през 2014 г. са били изпълнени по-малко от 40 на сто от решенията за връщане на незаконно пребиваващи граждани на трети страни. Ниският процент на изпълнените решения за връщане подкопава сериозно доверието на европейските граждани в политиките на ЕС за даване на убежище и миграцията. Това също така насърчава злоупотребите със системите за даване на убежище в Европа. Макар че стандартизираният формуляр за връщане на нелегални бежанци не е магическо решение, той е стъпка във вярната посока, е позицията на Европарламента. Евродепутатите призовават ЕС да насърчи употребата на хармонизирани пътни документи в контекста на споразуменията за обратно приемане на бежанци, сключени с трети страни.

Предвижда се общ формат за европейския пътен документ. За да се предотврати фалшифицирането му, на документа ще се приложи същият стандарт за сигурност (водни знаци), който е бил приет през 2002 г. за издаването на визи на лица без валидни пътни документи от страните членки на ЕС. Хармонизираният формат ще възстанови ефективното функциониране на миграционната политика на ЕС и ще бъде ефективно средство против незаконната миграция, се казва в резолюция на Европейския парламент.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст