ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ново двеста за акциза на цигарите

Цигари

Около година след като Министерството на финансите промени акцизния календар за следващите три години в полза на по-ниските ставки за евтините цигари, стратегията на ведомството пое в обратната посока. Това се вижда от пакета изменения в Закона за акцизите и данъчните складове, публикувани за обществено обсъждане и предложени от ведомството на Владислав Горанов. Според тях от Нова година по-евтините цигари ще поскъпнат с около 15 стотинки, а по-скъпите с около 10 стотинки.

Новите текстове предполагат размерът на специфичния акциз, който се налага на бройка, да се повиши от 70 на 101 лв. за 1000 къса. А на пропорционалния, който е обвързан с продажната цена на цигарите, да скочи с 27% от началото на 2017 г. и с още 28% от 2018 година.

Според стария акцизен календар цигарите трябваше да поскъпват средно с между 20 и 30 ст. годишно до 2018 година. За по-социален ефект финансистите предложиха схема,  по която по-евтините цигари да поскъпнат с по-малко от луксозните. За целта специфичният данък бе свален от 101 на 70 лв., а пропорционалният трябваше да върви нагоре с 40% от 2017 г. и с 42% от 2018 година.

Решението на финансовото ведомство не е обосновано с конкретни мотиви. И идва въпреки добрите резултати, постигнати от действащия в момента модел на облагане. Само за първите седем месеца на годината приходите в държавната хазна от акциз върху цигарите скочиха с 25 процента. Като към края на юли от налога са събрани 1,35 млрд. лв., или с 271 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година.

Проектът предвижда затягане на контрола над акцизните стоки. Една от заложените мерки е камионите, транспортиращи акцизни стоки, задължително да са снабдени с работещи проследяващи устройства. Те ще трябва да подават постоянен сигнал към доставчика на GPS услугите. В момента контролните органи постоянно залавят шофьори на камиони, натоварени с акцизни стоки, които умишлено са прекъснали захранването на GPS устройството си, за да не бъде проследено движението на стоките до мястото на реалното им потребление. Измененията предвиждат и забрана на поставянето на т. нар. пломби, чрез които данните, предавани от устройствата, се манипулират.

Ако промените влязат в сила, при спиране на камион, превозващ акцизна стока без работещ GPS, се предвижда моментално прекратяване на сертификата на транспортната фирма.

„По този начин ще се ограничат възможностите за фиктивни доставки на енергийни продукти, които към този момент не могат да бъдат предотвратени своевременно“, пише в мотивите на финансовото министерство.

Промените прецизират и разносната търговия или продажба на тютюневи изделия без предварителна заявка, която се случва направо от камиона. В тези случаи номерът на превозното средство ще се записва в разрешителното за търговия. Промяната е свързана с наложената практика търговците да дистрибутират тютюневите изделия чрез превозни средства, от които се извършва реална продажба. Това в момента не е позволено.

В проекта е заложен по-строг контрол върху бандеролите, тъй като сега тяхната повторна употреба е честа практика.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст