ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Откриха цезий в язовири до Фукушима

фукушима

Висока концентрация на радиоактивен цезий е открита на дъното на най-малко 10 големи язовира в японската префектура Фукушима в радиус от близо 45 километра около авариралата АЕЦ "Фукушима-1", съобщи японския вестник "Майничи".

Изданието цитира изследване, направено от министерството на околната среда на Япония.

Специални норми за съдържанието на радиоактивни вещества на дъното на язовири не са определени, но за сравнение се предлага да се използват максимално разрешената концентрация на съдържание на цезий в местата за складиране на почва и боклук, които специалистите събират при дезинфекция на почвата – 8000 бекерела на килограм.

Този показател е значително превишен в посочените язовири. На дъното на "Гамбе", язовирът, който е най-отдалечен от авариралата АЕЦ, концентрацията е 27 533 бекерела на килограм, а на дъното на язовир "Мано" – 26 859 бекерела на килограм.

Още по-лошото в случая е, че водата от тези язовири се използва и в селското стопанство, и за пиене. По думите на специалисти заплаха за здравето на хората в момента няма, но признават, че такъв риск може да се появи в бъдеще.

Радиоактивните вещества попадат в язовирите от реките и потоците, които минават през гори, където и досега не е възможно да се направи обеззаразяване.

След аварията в АЕЦ "Фукушима" през март 2011 година, предизвикана от цунами, бяха заразени обширни прилежащи територии, от които бяха евакуирани близо 80 000 души. В момента този район в значителна степен е обеззаразен, но властите са изправени пред нов проблем – къде да складират огромния брой чували със заразена почва и боклук.

След над 5 години от аварията черни и зелени пластмасови торби продължават да оформят огромни купчини около магистралите и пътищата в префектурата.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст