Агенцията по храните в Бургас започна проверка на обектите за производство и търговия на отцет. Акцията е заради масовото търсене на продукта за приготвяне на зимнина. Целта е да се установи дали се продава фалшив оцет, съобщава БНР.
Проверяват се предлаганите видове оцет и техните заместители. Инспекторите влизат в цехове, които произвеждат и бутилират, складове за съхранение и магазини, за да следят технологията на продукцията и нейната документация. Това съобщи директорът на регионалното звено на Агенцията Георги Митев: „За продукция с наименование „винен оцет“ трябва да се следи внимателно дали са получени изключително и само чрез оцетна кисела ферментация на виното, а за продуктите с наименования „ябълков оцет“ и „плодов оцет“ – чрез бактериална ферментация на съответната плодова смес.процентното съдържание на винения оцет е минимум 6 процента, а на плодовите оцети минимум 4.5 процента „
При своя проверка Асоциация „Активни потребители“установи подвеждащи изображения и надписи, които не позволяват на купувача да прецени натурален оцет ли избира или синтетичен заместител, обяви председателят на неправителствената организация Богомил Николов и поясни опасността за зимнината:
„В натуралния оцет има живи бактерии – те подпомагат ферментацията на зеленчуците, ферметиралият зеленчук става по-вкусен. Със синтетичния оцет пак можем да направим туршия, но в този случай е твърде вероятно ферментацията да не протече“.