ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Филип Хъмънд се обяви за бърз “Брексит”

Хамънд

Министърът на финансите на Великобритания Филип Хамънд се обяви за възможно по-скоро сключване на споразумение за излизане на страната от Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Изявлението дойде часове след като премиерът Тереза Мей съобщи, че възнамерява да даде старт на преговорите най-късно през март догодина.

Според Хамънд бъдещото споразумение трябва да бъде така оформено, че британските компании да запазят възможно най-лесен достъп до единния европейски пазар. В същото време правителството трябва да си върне контрола върху границите, каквато е волята на британските избиратели.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск приветства уточнението на британския премиер Тереза Мей кога страната й ще започне официално преговорите по излизането си от ЕС. Изявлението на Мей "внася дългоочакваната яснота по въпроса за началото на преговорите за Брексита", написа Туск в Туитър.

Великобритания има приоритет да постигне най-доброто споразумение за излизане на страната от Европейския съюз, а не да намери най-бързия път за напускане на съюза, заяви от своя страна британският министър на международната търговия Лиъм Фокс, цитиран от Ройтерс.

"Това, върху което трябва да се съсредоточим, е качеството на отношенията, които ще имаме впоследствие", отговори Фокс, запитан дали Великобритания ще напусне ЕС до 2020 г.

На годишния конгрес на своята Консервативна партия в Бирмингам Фокс изтъкна, че преговорите за напускането на ЕС в правителството текат, но не са публични. Той добави, че няма да бъде необходимо Великобритания да кандидатства отново за член на Световната търговска организация (СТО), след като напусне Евросъюза.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст