ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Германският вицеканцлер: “Дойче банк” сама си е виновна

Зигмар Габриел

Германският министър на икономиката Зигмар Габриел обвини "Дойче банк" относно спекулативния спад на нейните акции през миналата седмица, след като самата водеща кредитна институция даде повод за спекулации относно своя бизнес.

"Не знам дали трябва да се смея или да плача, че банката, която направи спекулации за своя бизнес модел, сега заявява, че е станала жертва на спекулантите", посочи Габриел в неделя пред репортери на път за Иран, където ще има посещение на немска бизнес делегация.

"Дойче банк", която е най-голямата банка в Германия и където работят около 100 хиляди души, изпадна в сериозна криза на доверие, след като Министерството на правосъдието на САЩ поиска тя да плати глоба от 14 млрд. долара във връзка с неправилно продадени от банката ипотечно-гарантирани ценни книжа преди глобалната финансова криза, стартирала в края на 2008 година, припомни БНР.

Заплахата от тази огромна по размер глоба провокира агресивни разпродажби на акции на "Дойче банк" до рекордно историческо дъно и това доведе до спешна необходимост от обръщане на тази негативна тенденция и предприемане на мерки, целящи да възстановят доверието в най-големия кредитор на Германия.

В петък главният изпълнителен директор на банката Джон Краян се опита да успокои своите служители относно финансовата сила на институцията чрез писмо, в което ги предупреди, че "новите слухове" са причинили ценови спад на акциите и че има "сили", които искат да отслабят доверието във водещи немски кредитор.

Зигмар Габриел, който е и лидер на Социалдемократическата партия – младши партньор в коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел, също така заяви, че е притеснен за тези, които работят в голямата банкова институция.

Проблемите на "Дойче банк" са неудобни за властите в Берлин, след като те многократно гълчаха редица техни колеги от еврозоната за лошото икономическо управление и предприеха доста твърда линия по отношение на други страни – членки от ЕС, оказващи даващи финансова помощ за спасяване на техни проблемни банки.

През миналата седмица немското финансово министерство побърза да отхвърли медийна информация, че правителството подготвя извънреден спасителния план, в случай че "Дойче банк" няма да успее да повиши достатъчно своя капитал, за да уреди спора с американските власти.

Междувременно агенция "Уолстрийт Джърнъл" съобщи, че продължават преговорите между "Дойче банк" и правосъдния департамент на САЩ и че все още не е постигнато споразумение относно точни размер на наложената глоба.

Акциите на "Дойче банк", търгувани на Нюйоркската фондова борса, поскъпнаха с цели 14% в края на петъчната търговия, след като агенция Франспрес съобщи, че немската банка и Министерството на правосъдието на САЩ са успели да постигнат споразумение за глоба в размер на "едва" около 5,4 млрд. долара.

Въпреки информацията, че все още не е постигнато споразумение, акциите на "Дойче банк", търгувани на борсата във Франкфурт също бележи солиден отскок в началото на днешната търговия от 6,4% към 11,70 евро за акция, наваксвайки близо две евро от рекордното им историческо дъно от петък около 9,90 евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст