ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЦИК не спазва решението на ВАС за медийните пакети

цик

Членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) не спазват решението на Върховния административен съд (ВАС), който отмени забраната на ЦИК интернет сайтовете и регионалните медии да получават медийни пакети за агитация на референдума на 6 ноември, съобщи БГНЕС.Припомняме, на 7 октомври ВАС отмени решението на ЦИК за медийните пакети след жалба от Единната народна партия (ЕНП). В жалбата се посочваше, че "с решението си ЦИК поставя под съмнение гарантираните в чл. 19, ал. 2 от Конституцията на Република България еднакви правни условия за стопанска дейност на всички граждани и юридически лица и поставя в неравностойно положение дадени медии, само въз основа на критерий, който в 21 век е меко казано отживял“.

Решението на ВАС отмени решението на ЦИК, което лишаваше интернет сайтовете и регионалните медии от възможността да се възползват от тези пакети. Медийните пакети се дават за агитация за референдума на всеки инициативен комитет или на партия/коалиция, която не получава субсидия.

Дават се и за изборите за президент на партии, които издигат кандидата за държавен глава, но не получават субсидия. Те са в размер на 40 000 лева с ДДС.

На 8 октомври ЦИК излезе със следното решение: "Медийна услуга е създаването и разпространението на информация и съдържание, предназначени за значителна част от аудиторията и с ясно въздействие върху нея, независимо от средствата и технологията, използвани за предаването им. За целите на настоящото решение медийни услуги са: а) печатни медии – вестници, списания и други периодични издания; б) обществените и търговските електронни медии – лицензираните или регистрираните обществени или търговски доставчици на аудио-визуални медийни услуги или радиоуслуги".

Председателят на ЕНП Мария Капон заяви, че отново ще подаде жалба във ВАС срещу новото решение на ЦИК от 8 октомври.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст